2016.06.26. 14:57

Magento 2.1

Megjelent a Magento CE webáruház 2.1

2016. június 24-n megjelent egy újabb jelentős mérföldkő a Magento 2 életében, szám szerint a 2.1-s verzió. Ezzel eljutott a 2-s vonal arra az állapotra, amikor már érdemes komolyabban foglalkozni vele hiszen a gyermekbetegségek jelentős része kijavításra került. Ennek némileg ellentmond, hogy a github-on jelenleg, több mint 1300 nyitott feladat található, s ezek között található néhány komolyabb probléma is.

Mivel azonban tökéletes rendszer nem létezik, ahogy az 1-s verzió is rengeteg hibát tartalmazott és kellett neki 4-5 év mire kiforrta magát, így a 2-s verzió is jó úton halad annak érdekében, hogy komoly Magento webáruházak épülhessenek rá.

A másik fő szempont, hogy lassan időszerűvé válik a meglévő Magento 1-s webáruházak teljes cseréje Magento 2-re, hiszen az elmúlt években olyan ugrásszerű fejlődések történtek, amelyet az 1-s verzió már nem képes lekövetni. Csak megemlítés szintjén:
- frontend oldalon a responsive szemlélet, a flat design, a html5, css3 elterjedése, a vektorgrafikák térnyerése, a less, sass, javascript fejlődés, keretrendszerek
- backend oldalon a php, sql, cache fejlődés, a szabványosítás, stb, stb...
- megváltozott vásárlói igények (mobil vásárlás)

Ezekből is jól látszik, hogy megérett a Magento webáruház világ arra, hogy verziót lépjen. Akit pedig a részletes lista érdekel a szokásos helyen meglelheti.

Megjelent a Magento CE webáruház 2.1

Megjelent a Magento CE webáruház 2.1

2016.04.29. 09:08

Magento 2.0.5

Megjelent a Magento CE webáruház 2.0.5

A mai napon megjelent egy újabb frissítés név szerint: Magento 2.0.5. A hivatalos oldalról letölthető és böngészhető a néhány ráncfelvarrás:

Upgrade and Installation

 • Magento no longer assumes hard-coded root category IDs or default category IDs. Previously, Magento used hard-coded IDs for these values, which could produce inconsistent data during store installation.

Import/Export

 • Product import now works successfully in a multi-store environment. Previously, Magento would display the following error message, “URL key for specified store already exists”, when importing products into a multi-store configuration.
 • Export performance has been enhanced. Pages no longer hang randomly, and CPU usage is no longer pegged. (GITHUB-3217)

Database

 • Magento no longer duplicates queries to the database from the Catalog page. Instead, if Magento has already loaded specific data during request processing, it re-uses it instead of duplicating the query.
 • Magento no longer duplicates SQL queries on CMS and Category pages. Previously, significant duplications occurred.

Miscellaneous

 • Selecting the Use Aggregated Data option now correctly displays Dashboard data. (GITHUB-3459)
 • Magento now displays the expected color swatch when you select a color swatch for a configurable product. Previously, Magento did not change the color when you selected a swatch.
 • HTML template minification now properly handles commented code.
 • Deleting one of several custom options no longer deletes all options. Previously, deleting one option from the Product page also deleted all other custom options. (GITHUB-2989)
 • When Full Page Cache (FPC) is enabled, the CAPTCHA image differs for every user. Previously, the CAPTCHA image on the registration page remained the same for every customer after FPC was enabled.
 • Google no longer indexes the Admin URL. Previously, Google indexed the Admin side meta tag. The frontend meta tag was not affected.
 • Magento no longer sends a subscription success email whenever a customer enters his email address to subscribe to a newsletter. Users receive a “thank you for your subscription” message and a subscription success email only when registering for the first time.
 • Guests can now successfully click on the product page link for any item in an emailed shared wishlist.
 • Custom customer attributes are now saved at checkout.
2016.04.26. 23:00

Magento Marketplace 1.0

Magento Marketplace 1.0

Amikor a Magento elindult világhódító útjára, akkor a különböző kiegészítőket (modulok, nyelvi csomagok) a Magento Connectre lehetett feltölteni különösebb kontroll nélkül.
A kiegészítők száma az évek alatt jelentősen felduzzadt és kezdett átláthatatlanná és kezelhetetlenné válni. Valamint egyes nagyobb kiegészítő gyártók is inkább a saját oldalukon alakítottak ki kiegészítők megvásárlására alkalmas felületet, hiszen csak az ingyenes tartalmakat hosztolta a Magento.Milyen hátrányokat is kellett leküzdeni?
- átláthatatlanság, kereshetetlenség
- ellenőrizetlenség
- verziókövetés hiánya
- minőségi kétségek
- egységes felület
- fizetős modulok árúsításaA Magento Marketplace (marketplace.magento.com) ezekre kínál korszerű megoldást, s hozza el a várva várt megoldásokat, mégpedig időrendben valahogy így: 
- 2016. Q1: a Magento Marketplace elrajtolt a 2016-os Magento Imagine konferencián
- 2016. Q2: A Magento 1.x modulok átkerülnek a Magento Connect-ből a Magento Marketplace-be (a connect lassan befejezi működését) Az átkerülés meghívásos alapú (tehát nem mindenkinek a moduljai kerülnek át valamint a régi modulok is átesnek technikai és marketing vizsgálaton, a connect-ben használt fiók használható lesz a Marketplace-n is
- 2016. Q3: Path és verzió követő alrendszerMilyen új lehetőségekkel és megoldásokkal találhozhatunk a Magento Marketplace-en?
- A tranzakciók a Magento Marketplace keretein belül fognak zajlani. Igen, nem lesz szükség különböző céges aloldalakra, minden a hivatalos oldalon történhet, megtámogatott statisztikákkal, és rendelés nyílvántartási folyamatokkal
- Bevétel megosztásos modell kerül kialakítása a Magento és a fejlesztő között (70-30%)
- A 30%-ért cserébe a Magento több lépcsőben ellenőrzi a feltöltött tartalmak minőségét, marketinget épít rá, valamint folyamatosan fejleszti a motort (például a statisztikák meglehetősen hasznosak lesznek) a Marketplace alatt, hiszen a 30%-ért érdeke ezt megtenni
- Jobb keresési funkciók, a régi rendszerben is lehetett keresni, de néha előbb rátalált a google a bővítményre, mint a saját belső kereső
- Megkülönböztetnek csomagokat (például: nyelvi csomag) modulokat, sablonokat és akár szolgáltatásokat (például: telepítési/frissítési díj) is
- A Connect intergrálásával egyidőben eltűntetnek minden olyan vadhajtást, amely vagy nem frissült már régóta vagy ugyanarra a megoldásra szolgáltatja a 65. variációt, így sokkal kevesebb de minőségibb kiegészítőkre számíthatunk a Magento Marketplace-ben
- Áremelési lehetőség: ez ügyfél oldalról kevésbé szerencsés, de fejleszői oldalról okos gondolat, hogy a kiegészítő árát lehessen könnyen emelni
- A Magento Marketplace-be csak Magento partnerek tölthetnek fel és árulhatnak az Enterprise verzióhoz kiegészítőket, a CE verziónál viszont bárki árulhatja portékáját
- Vevő bizalom növelés: az egységes felülettel és biztonsági lépésekkel nem kell aggódni, hogy visszaélések történnek például a hitelkártya adatokkal
- Csak a legújabb verziójú bővítmény lesz megtalálható
- A javítások és kisebb frissítések egy megvásárolt bővítménynél nem kerülnek további pénzbe (a fejlesztő határozhatja meg a nagyobb verziók ütemezését)
- A Magento nem tervezi, hogy akadályozná bármilyen eszközzel is, hogy egy fejlesztő a saját oldalán értékesítse a bővítményeitmagento-blog-magento-marketplace-001.pngBevételmegosztás
Az egész Magento Marketplace erősen hasonlít az apple alkalmazás boltjában alkalmazott modellre. Hiszen miről is van szó? Egy jelentősebb %-k fejében a cég (jelen esetben a Magento) bizonyos extrákat szolgáltat a fejlesztőnek: felület, fizetés kezelés, reklám, többlépcsős ellenőrzés.
A 70-30 vonatkozik azonban szinte mindenre, ami megfordul a felületen (természetesen nem a hivatalos oldalon vásárolt moduloknál nincs bevételmegosztás, valamint szerencsére az install mint szolgáltatás is jutalékmentes). Azonban a büntetések (charge) és az adók is mind-mind számítanak.
Negatívum még az USD elszámolás (a különböző váltások miatt) valamint a paypal kifizetés, amely a tranzakciós díjakat növelhetiMilyen ellenőrzéseken esnek át a feltöltött tartalmak?
Technikai ellenőrzés: 
- Csomag ellenőrzés (egységes, Magento szabványnak megfelel-e)
- Plágium ellenőrzés: eddig lényegében boldog boldogtalan ellophatott és felhasználhatott kódokat, kódrészleteket az eredeti szerző tudta és beleegyezése nélkül. Ezzel az ellenőrzéssel várhatóan a hivatalos Magento Marketplace oldalon nem lesznek “hasonlító” kódrészletek
- Kód szabványok: magento, php, html szabványok ellenőrzése, funkcionális tesztek
- Biztonsági ellenőrzés: nem került-e a kódba rosszindulatú megoldás
Marketing ellenőrzés:
- üzleti érték
- egyedi funkció
- marketing szöveg
- Magento brand használat
- dokumentációKi lesz sikeres a Magento Marketplace felületen?
- az eddig már M1 vonalon is bizonyított nagy fejlesztő cégek valamint akik kellő tőkével rendelkeznek a modul fejlesztéshez, hiszen finanszírozni kell valamiből a Magento partnerséget, az Enterprise licenszt, az oktatásokat, tanfolyamokat, a vizsgákat é a teljes marketing gépezetet 
- 1-1 jó ötlettel rendelkezők
- erős közösségi, nyílt kommunikációval rendelkezők
- minőségi tartalmat, minőségi kódot készítőkIgaz, hogy a Magento 1.x még 2019-ig támogatott verzió, de új kiadás már nem várható hozzá, maximum némi biztonsági frissítés. A Magento 2 2015. novemberi megjelenése majd a hamarosan bekövetkező Magento Connect bezárása valamint a Magento Marketplace megjelenése is egyértelműen mutatja a Magento célját: mindenkit rávenni a verzió váltásra.A Magento Marketplace előremutató, sok újdonságot tartogató felület lehet, ha eléri a kritikus számú tartalmat, hiszen a modulok megvásárlása egy egységes, biztonságos felületen a vásárlók számára fontos dolog. Viszont az borítékolható - és erre már néhány példa is mutat - hogy az árak drasztikusan emelkedni fognak, hiszen a technikai és marketing ellenőrzésen nagyon sok fejlesztés fog elvérezni. A fejlesztési folyamat hosszadalmasabb lesz, a support és egyéb technikai támogatás miatt az előállítási költségek növekedni fognak.Személy szerint optimistán tekintek a kezdeményezésre, 1 év alatt kiderül mennyire lesz sikeres ez az új forma.
2016.04.11. 09:50

Magento Imagine 2016

Magento Imagine 2016

A hagyományosan minden év tavaszán megrendezett Magento Imagine konferencia idén is megnyitotta kapuit. Remélhetőleg nem lesz unalmas és bejelentésre kerülnek olyan mérföldkövek amelyek ismét hosszú távra kijelölik a Magento webáruház készítés útját. Előzetes pletykák szerint várható egy Magento Community Edition 2.1 valamint a vizsgázási rendszer reformja is.

2016.01.20. 21:12

Magento 2.0.1

Megjelent a Magento CE webáruház 2.0.1

A 2016-os év nem is indulhatna jobban, mint a kiadás utáni első frissítés megérkezett a hivatalos oldalra.
Itt a Magento webáruház Community Edition verziójának 2.0.1-es friss, ropogós verziója, amely már tartalmazza a SUPEE-7405 és a SUPEE-7616 biztonsági patch-ket is. Ezen biztonsági frissítések érintik a Magento webáruház 1-es verzióját is, úgyhogy kiadásra került az 1.9.2.3-s verzió is.

áruház, shop, bolt, üzlet Magento alapokon, webáruház, webshop, webbolt, kereskedelem, magento magyarul

Webáruház készítés Magento alapokon.

Magyar és külföldi Magento alapú webáruházakkal foglalkozom már egy ideje. Itt fogom megosztani tapasztalataimat, véleményemet a webshop készítéssel kapcsolatban és mindennel ami ezzel a témával kicsit is összefüggésbe hozható! Ha webáruházat szeretne indítani vagy a meglévőt átalakítani, akkor keressen meg bizalommal a friss e-mail címemen!

További ajánlataim

Régebbi Magento webáruház verziók megjelenési dátumai

2015.05.01. - Magento 1.9.1.1
2014.05.13. - Magento 1.9.0.0
2013.09.25. - Magento 1.8.0.0
2012.07.05. - Magento 1.7.0.2
2012.01.11. - Magento 1.6.2.0
2011.04.26. - Magento 1.5.1.0
2010.12.08. - Magento 1.4.2.0
2010.04.23. - Magento 1.3.3.0
2008.12.29. - Magento 1.2.0.0
2008.09.02. - Magento 1.0.19870.6

 
süti beállítások módosítása