2011.02.12. 14:58

Nyelvében él a Magento!

Mint már említésre került, igaz csak 1 gondolatig, hogy a Magento ellen a nyelvi lokalizációs probléma szokott az első helyen szerepelni.

Valljuk be őszintén nem szebb látvány egy magyar embernek, ha magyar szövegekkel találkozik?A Magento hivatalos oldalon természetesen találunk Hungarian Language Pack-ot igaz az 1.3-as verzióhoz, de a hozzászólásokat böngészve elvileg működik 1.4.2-vel is. Természetesen hatalmas tisztelet a készítőnek, de sajnos eljárt a fordítás felett az idő.
Csak egy példát kiemelve a Mage_Catalog.csv file az 1.3-as verzióban 611 soros, míg az 1.5-ös verzióban a sorok száma 749.

Nincs annál bosszantóbb és kínos helyzet, amikor a leendő webáruház tulajdonosa e-mailek tömkelegét zúdítja ránk, hogy ez itt még nem magyar az ott tegeződik. Valamint, ha a tulajdonos nem beszéli elég megbízhatóan az angol nyelvet, akkor az adminisztrációs rendszerben sem fog boldogulni.

A megoldás roppant egyszerű és kézenfekvő el kell készíteni a fordításokat és azokat folyamatosan karban tartani, mivel az újabb és újabb verziókkal a szövegek mennyissége egyre több és több lesz.

A Magento a nyelvi problémát nagyon ötletesen és könnyen kezelhetően oldotta meg. Az app/locale könyvtár alatt különböző nyelvekhez különböző fordító file-okat hozhatunk létre. A kezdeti angol (en_EN) mellé hozzunk létre egy hu_HU könyvtárat és a teljes angol
könyvtár tartalmát másoljuk bele. Ezek után jöhet a fáradságos és időrabló, de mindenképpen szükséges, munkafolyamat az összes sor lefordítása.

Természetesen nem is Magento-ról lenne szó, ha nem lehetne ezt is alternatív módon az adminisztrátori felületről vezérelni. A system/configuration/developer részben találjuk a translate inline funkciókat, amelynek segítségével az élő bolt oldalon és az
adminisztrációs rendszerben fordíthatjuk le a kívánt elemeket.
Kapcsoljuk be az admin fordítást, majd a kis ikonra kattintva tudjuk szerkeszteni a kívánt elemet, mégpedig az alábbiak szerint:Szerkesztés és az oldal újratöltése után máris gyönyörködhetünk az eredményben:(Az így végrehajtott változások nem kerülnek bele a .csv fileokba, csak adatbázisban kerülnek eltárolásra)

Némi idő után már az adminisztrációs rendszer is magyarul köszön vissza ránk:Az egész folyamat racionálisan nézve nagy odafigyelést igénylő, pepecselős, idő- és energiarabló. Ezért el kell gondolkodni azon, hogy a végleges fordítást (természetesen ellenőrzés után) milyen módon tárjuk a nagyközönség elé.

A lehetőségek:

1. Segítsük a többi fejlesztő munkáját és tegyük elérhetővé ingyenesen? Jó cselekedetnek minősül és biztos begyűjtünk néhány köszönetet vele, de köszönetért még nem tudtunk kenyeret venni a boltban.
2. Segítsük a többi fejlesztő munkáját és tegyük elérhetővé fizetősen? Az idő pénz, a munkákért jogosan várhatunk el fizetséget. Már csak az ár és a lebonyolítás kérdéses.
3. Tartsuk meg magunknak és az általunk fejlesztett oldalakban használjuk? Ez is egy jó megoldás, hiszen mi dolgoztunk vele, miért más arassa le a babérokat?

Viszont itt megint felmerülhet egy kérdés:
- Terheljük meg a fejlesztési költséget ezzel a fordítási munkafolyamattal? Ügyfél nem fogja érteni, csak annyit fog látni belőle, hogy
na még egy dolog amiért pluszban fizetni kell...
- Nyeljük be mint szükséges rossz-t, hiszen az ügyfél elvárja, magyarul beszéljen a rendszere, nem érdekli, hogy hogyan oldottuk meg?
- Építsük be az árba, de az ügyfél ne tudjon róla? Hiszen amiről nem tud...

Vajon mi a legjobb megoldás?


 

áruház, shop, bolt, üzlet Magento alapokon, webáruház, webshop, webbolt, kereskedelem, magento magyarul

Webáruház készítés Magento alapokon.

Magyar és külföldi Magento alapú webáruházakkal foglalkozom már egy ideje. Itt fogom megosztani tapasztalataimat, véleményemet a webshop készítéssel kapcsolatban és mindennel ami ezzel a témával kicsit is összefüggésbe hozható! Ha webáruházat szeretne indítani vagy a meglévőt átalakítani, akkor keressen meg bizalommal a friss e-mail címemen!

További ajánlataim

Régebbi Magento webáruház verziók megjelenési dátumai

2015.05.01. - Magento 1.9.1.1
2014.05.13. - Magento 1.9.0.0
2013.09.25. - Magento 1.8.0.0
2012.07.05. - Magento 1.7.0.2
2012.01.11. - Magento 1.6.2.0
2011.04.26. - Magento 1.5.1.0
2010.12.08. - Magento 1.4.2.0
2010.04.23. - Magento 1.3.3.0
2008.12.29. - Magento 1.2.0.0
2008.09.02. - Magento 1.0.19870.6